Inspiratie

Wil je weten wat mij zoal bezighoudt en hoe ik omga met het leven? Je leest het hier... Enjoy!

Omgaan met gevoeligheid

Ken je dat gevoel, wanneer je net een optreden van je tieneridool mocht meemaken en je hart overloopt van de liefde die je door je heen voelt stromen? Wanneer je buik kriebelt van verrukking en alles in jou een vreugdedansje doet? 

Wel, zo voel ik me vandaag. 

Begin deze week was dat wel anders.

Toen kon ik dat niet voelen. Ik zat in oordelen, boosheid, pijn en verdriet. 

Dat heb ik wel vaker. En ik weet intussen dat het ook weer overgaat. Maar als je er middenin zit, is het wel k*k. Zo het moment vlak voor je het inzicht krijgt over wat de situatie je brengt, ken je dat?

Het begint meestal met iets wat iemand zegt over hoe ie iets ‘vindt’ van wat ik breng (en hoe). En ja, soms neem ik dat -in eerste instantie- persoonlijk. Wanneer dat gebeurt, is dat als een knipperlichtje op het dashbord van je auto. Ken je ongetwijfeld…

Wat te doen met knipperlichten?

Wat denk je dat je dan te doen staat? Doorrijden en doen of het er niet is? Wat zal het resultaat dan zijn? Une ‘panne totale’*? Wellicht…

In zo’n gevallen voel ik zoveel dankbaarheid dat ik met het Verbindende Communicatie -Bewustzijn een manier heb om met die innerlijke knipperlichten om te gaan. Intussen zit dit door het vele oefenen zo in mijn systeem, dat het een way of life is geworden. 

Net zoals bij een auto, vertraag ik en ga ik aan de kant staan. Even parkeren om te bekijken wat het signaleert, in mij, met behulp van deze handige en eenvoudige stappen:

  1. Welk lichtje brandt er (feiten)? Welke gedachten komen in me op? (“Stomme auto, waarom laat ge mij net in de steek nu ik op tijd wil zijn” enzo ;)) 
  2. Wat voel ik? Daar bij blijven zolang het nodig is en het uit mijn systeem is (boosheid?/frustratie?/paniek?/angst?/…)
  3. Wat komt dit me zeggen over wat ik belangrijk vind? Mijn behoefte/verlangen/wat ik nodig heb? (ondersteuning?/geruststelling?/ vertrouwen?)
  4. Hoe ga ik nu verder?

En als ik het alleen niet vindt, dan bel ik een garagist op, in mijn geval iemand die ‘empathisch’ naar mij kan luisteren 🙂 

Klinkt eenvoudig, en toch doen we dat niet vaak. Want vertragen, dat lukt toch niet in het drukdrukdruk van het leven, Sigrid?... Misschien... Tot de tijd ons inhaalt en we verplicht worden door zo’n ‘panne totale’. 

Herkenbaar? 

Wat te doen met al dat 'voelen'?

Wat ik merk in opleidingen VC, is dat die eerste stap meestal als vanzelf gaat. Onze oordelen, ideeën over iets, onze interpretaties en verwijten, die komen meestal vanzelf. Haha. 

Wat moeilijker is, is dat ‘gevoel doorvoelen’. Want dát, dat hebben we niet (allemaal) geleerd. En dan is het aartsmoeilijk om terug helemaal tot jeZelf te komen. 

Toch is het voor mij een noodzakelijke stap om verder te kunnen na situaties die me hard ‘raken’. Ik heb dat door de jaren heen mogen leren: het échte contact met wat in mijn lichaam leeft, mijn gevoelens ont-dekken en innerlijk voelen bewegen, zodat mijn levensenergie telkens opnieuw kan stromen. Wat een rijkdom!

Ik ben dan ook een gevoelige ziel. 

Ja, en daar ben ik dankbaar voor. Het maakt dat ik het leven ten volle ‘voel en beleef’, in ál haar facetten. 

Ingaan op de uitnodigingen die het leven je biedt, ook al zijn die niet altijd in roze hartjespapier met een grote strik verpakt… het kan zo’n cadeau voor jezelf én je omgeving zijn.

Het optreden van gisteren was dat ook. Een geschenk met een grote strik: Heather Nova. Met haar engelenstem betovert ze  me al meer dan 20 jaar… The lyrics, the music, her voice…resoneren zó met iets in mij… Wat zij met haar muziek doet, doe ik met mijn geliefde VC: ons engelengehalte en de krachtige spiritwoman in ons, naar de aarde halen.

Laat ons die gevoeligheden als kracht zien. Laat ons onze gevoelens voelen als ze zich aandienen, ipv te wachten op een ‘panne totale’. Die gevoeligheid maakt dat je naast alle sh*ty-feelings ook kan overstromen van liefde, verrukking en alles in jou een vreugdedansje kan doen…

Ben jij ook zo’n gevoelige ziel die aan de slag wil met al wat in je leeft en dat ‘vertalen’ in je communicatie? Dan ben je welkom op één van de OpenUp-initiatieven. Allen geïnspireerd door het Verbindende Communicatie Bewustzijn en een vleugje OpenUp-Sigrid-magie.

*: “Une panne totale”, geen idee of dat woord bestaat, maar vanaf nu dus wel 😉


Meer weten? Check het openUp-aanbod